Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Daniella deLux alkonykapcsoló 1-8 órás időzítési funkcióval, fehér, 230V~ 50Hz max.: 1300W IP44, DEL1256

Ár:
2.984,00 Ft (2.349,61 Ft + ÁFA)
Menny.:darab
Cikkszám: DEL1256
Elérhetőség: Központi raktárban (akár 24 óra)
Egységár: 2.984,00 Ft/darab

Leírás és Paraméterek

INGYENES kiszállítás már 20 000 Ft feletti vásárlás esetén, illetve személyes átvételi lehetőség 23 városban a Daniella Villamosság 30 szaküzletében!

Viszonteladóknak, kivitelezőknek, villanyszerelőknek nagykereskedelmi árakat biztosítunk. Magánszemélyeknek is elérhető mennyiségi árkedvezmény. Részletekért keresse az Önhöz legközelebbi üzletünket, vagy kérjen egyedi árajánlatot!

Az alkonykapcsoló a villamos ipar egyik legelterjedtebb (mikro-) elektronikai eszköze. Amikor az alkonykapcsoló fotocellája érzékeli a fényerő csökkenését, felkapcsolja a kapcsolóval összekötött világítótestet.

Működési elv:
Az alkonykapcsolókban valamilyen formában beépített, vagy különálló foto-ellenállás méri a fényerősséget, amit folyamatosan összehasonlít egy előre beállított fényerősségértékkel, és ha a mért érték eléri a beállított értéket, akkor automatikusan, a beállítható vagy gyárilag beállított késleltetési idő lejárta után a kimeneti reléjét meghúzza. Mindaddig, amíg a mért fényerősség nem éri el a lekapcsolási küszöbértéket, a relé meghúzott állapotában marad. Amint a fényszint tartósan visszaemelkedik a beállított szint felé, a késleltetési idő lejárta után a relé elenged.

Bekapcsolási határérték: az a beállított vagy beállítható fényerősségérték, aminek elérésekor a relé meghúz a késleltetési idő lejárta után, amennyiben a mért érték még mindig kiesebb a beállított értéknél. 

Kikapcsolási határérték: az a beállított vagy beállítható fényerősségérték, melynek elérésekor a meghúzott relé elenged a késleltetési idő lejárta után, amennyiben a mért érték még mindig eléri, vagy meghaladja a beállított értéket. A kikapcsolási határérték hagyományos alkonykapcsolóknál a bekapcsolási határérték 1,3-2-szerese. Ez ugyan kellően védi az esetlegesen saját maga által kapcsolt világításból az érzékelőre verődő fény általi téves bekapcsolástól, de egyben azt is jelenti, hogy az este 25 Lux-nál bekapcsoló készüléknek reggel akár 50 Lux-ot is kell mérnie ahhoz, hogy kikapcsoljon. Valljuk be, ez nem túl szerencsés dolog a mai villamosenergia-árak mellett.
Néhány típusnál a kikapcsolási érték fix, például 150 Lux. Ilyen adottságokkal rendelkező alkonykapcsolókat ott érdemes alkalmazni, ahol nem kerülhető el, hogy az eszköz által kapcsolt világítás fénye kis mértékben érje az érzékelőt. Egyéb esetben használatuk nem ajánlott, hiszen, ha az eszköz csak a környezeti fénymennyiséget méri, akkor minden reggel egy kisebb időszakot feleslegesen fog működni az adott világítási áramkör.

Megvilágítási küszöbérték: a korszerű alkonykapcsolóknál leginkább ez a leggyakoribb paraméter, hiszen a be- és kikapcsolás közel ugyanannál a fényszintnél történik. Azért csak közel, mert még egy paraméter, a hiszterézis befolyásolja a valós be- és kikapcsolási pontot (1. kép). A hiszterézis általában gyárilag beállított érték, amelynek jóvoltából az alkonykapcsoló kis mértékben képes kiszűrni a saját maga által kapcsolt világításból ráeső fényt. Ez az érték rendszerint jóval alacsonyabb, mint azoknál a típusoknál, ahol a bekapcsolási érték valamilyen szorzója a kikapcsolási érték, általában mindössze 10-15% hiszterézis a jellemző.

Kimeneti relé teljesítménye: nagyon fontos kiválasztási szempont az alkonykapcsolóknál, hiszen míg egy jobb minőségű típussal 400-750 Watt teljesítményű fénycsöves lámpatestet kapcsolhatunk direkt, addig vannak olyan típusok melyeknél ez az érték csupán 80 Watt ennél a terhelés típusnál.
Különösen figyeljünk a kiválasztandó termék ezen értékére a későbbi meglepetések elkerülése végett. Minden komolyabb termék katalógusában megtalálhatjuk a különböző fogyasztótípusonként kapcsolható maximális teljesítményt. Amennyiben erről nem tudunk pontos információt szerezni, hanyagoljuk a terméket. Bolti forgalomban elérhetők olyan kültéri alkonykapcsolók is, melyek két párhuzamosan kapcsolt NYÁK relének köszönhetően a maximális terhelés: 2x16 A/AC1. Ennél nagyobb, vagy határértékhez közeli teljesítmény kapcsolásához használjunk kiegészítésként mágneskapcsolókat.

Tájékoztatásul különböző fényviszonyok fénymennyisége
Felhőtlen nap 100.000 lux
Nap enyhe felhővel 70.000 lux
Nap sok felhővel 20.000 lux
Otthoni/irodai világítás 100-1.000 lux
Napfelkelte / naplemente 500 lux
Utcai világítás 1-10 lux
Alkony 4 lux
Gyertya fénye, 1m távolságban 1 lux
Telihold 0.2 lux
Negyedhold 0.02 lux
Felhős hold 0.007 lux
Tiszta éjjeli égbolt 0.001 lux
Átlagos csillagfény 0.0007 lux
Felhős éjszakai égbolt 0.00005 lux
Időtartomány: 1 - 9 óra